Call Us: +386 40 607987

FIKSNA ZOBNA PROTETIKA

Fiksna zobna protetika zajema cel niz restavrativnih rešitev v stomatologiji. Glavnino tvorijo zobne prevleke in mostički, ki so obenem najpogostejše fiksne rešitve, ko gre za sanacijo enega ali več izgubljenih zob.
Fiksne protetične rešitve so obenem tudi najbolj kakovostne za pacienta, tako zaradi svoje dolgotrajnosti kot zaradi dejstva, da pacientu dajejo občutek njegovih naravnih zob. Prevleke in mostičke se lahko fiksira na lastne brušene zobe, na zaičke, ki so pritrjeni na naravni korenini zoba ali na zobne implantate, ki se jih namesti v čeljustno kost.
• Keramične zobne prevleke so vrhunec moderne stomatologije
Zobne luske so tanke keramične prevleke v barvi zob

ZOBNE PREVLEKE

Zobne prevleke so najpogostejši fiksni protetični izdelki, uporabljamo pa jih, ko so naravni zobje izrazito močno poškodovani in/ali estetsko nesprejemljivi. Lahko se jih namešča na naravne brušene zobe ali na nameščene zobne vsadke z namenom zapiranja vrzeli, ki je nastala v zobnem loku zaradi izgube naravnega zoba. Če se jih namešča na naravne brušene zobe, se predhodno naredi odtis zob ter se po odtisu v laboratoriju izdela prevleko.
Za izdelavo ene zobne prevleke je potrebno nekaj dni, v tem obdobju se pacientu namesti začasno prevleko. Po izdelavi se prevleko cementira na pripravljeni zob pacienta, kar bo zagotovilo popolnoma naraven videz zoba. Vse krone v naši ordinaciji se izdeluje v lastnem zobotehničnem laboratoriju, kar zagotavlja vrhunsko kvaliteto in preciznost izdelave. Izdelujemo jih iz vrhunskih materialov, delimo pa jih na:
nekovinske ali popolnoma keramične krone – cirkonij in e.max keramika
kovinsko-keramične krone – kovinska baza prevlečena s keramiko

KOVINSKO-KERAMIČNE ZOBNE PREVLEKE

Kovinsko-keramične zobne prevleke so vse tiste krone, čigar baza je izdelana iz kovine, zunanji vidni del pa iz keramike ali porcelana. Baza kovinsko-keramičnih kron je najpogosteje izdelana iz kovine, belega zlata ali titana, vsak izmed teh materialov pa ima svoje specifične karakteristike.
Kovinska keramika baza krone je izdelana iz zlitine kovin (krom, kobalt in nikelj) ter je popolnoma prekrita s keramiko, tako da kovina ni vidna. Glavna prednost tega materiala v primerjavi z drugimi je v njegovi ugodni ceni, je pa tudi lažji od belega zlata.
Titan keramika – gre za izjemno kvaliteten in lahek material, ki ne izziva nikakršnih alergijskih reakcij. Titan je izrazito čvrsta in odporna kovina, ki ima sposobnost zaščite krone in/ali mostička pred poškodbo s hrano ali z agresivnimi telesnimi tekočinami. Prav tako je popolnoma prekrit s keramiko.

POLNOPORCELANSKE ZOBNE PREVLEKE

Keramične zobne krone so vrhunec moderne stomatologije in v zadnjih nekaj letih postajajo standard, ko gre za estetsko vrednost restavrativnih del. Najpogosteje so v uporabi dva izrazito hvaležna materiala, ki nam dajejo najboljše rezultate, zlasti ko se krono postavlja na naravni brušeni zob. Seveda govorimo o cirkoniju in o e.max empress keramiki. Čeprav sta si z lastnostmi in ceno zelo podobna, obstajajo določene razlike med njimi:
Empress ali E.max keramika – gre za vrhunski material za izdelavo polno-keramičnih kron, s katerimi se dosežejo odlični estetski rezultati zaradi njihove prozornosti, translucentnosti in sposobnosti imitacije naravnega zoba. Predvsem se ga namešča na pobrušene naravne zobe pri restavriranju frontalne regije. Če so pobrušeni zobje lepe bele barve, bo ta material ponudil najboljše rezultate.
Cirkonij – izjemno lep material, ki ga odlikujeta visoka čvrstost in biokompatibilnost, obenem pa ponuja naraven videz zoba. Material odlično prepušča naravno svetlobo ter bo ponudil vrhunske rezultate ne glede na to, ali se ga namešča na naravne brušene zobe, ali na vsadke. Zaradi svoje čvrstosti se uporablja tako v sprednji kot v zadnji regiji ter je primeren za izdelavo mostičkov.

ZOBNI MOSTIČKI

Z zobnimi mostički nadomeščamo enega ali več izgubljenih zob. Kot samo ime pove, dentalni mostički povezujejo prekinjene zobne nize v eno celoto. Mostiček se sestoji iz 2 kron, ki se jih namesti na obstoječe brušene zobe kot nosilce mostička ter kron, ki zaprejo nastalo vrzel v zobnem nizu.
Vlogo nosilca mostička lahko imajo brušeni naravni zobje, ali nameščeni zobni vsadki. Poleg estetske ima mostiček tudi zdravstveno funkcijo, ker onemogoča umikanje dlesni ter premikanje sosednjih zob. Priprava zoba za sprejem mostička je podobna pripravi zoba za posamezne krone.

INLAY IN ONLAY

Ko je zobna krona močno poškodovana zaradi delovanja kariesa ali travme, ki jo ni moč sanirati z zalivko, še vedno pa ima ima dovolj zdravega čvrstega tkiva, ki se ga lahko izkoristi za sanacijo, takrat uporabljamo inlay ali onlay nadomestek. Glede na vrsto poškodbe in katere dele le-ta zajema, se izbere enega izmed teh dveh keramičnih elementov.
Če je poškodovana zgornja ploskev zoba, se uporablja inlay, medtem ko za sanacijo zgornje in stranskih ploskev uporabljamo onlay. Inlay in onlay se izdelujejo v zobotehničnem laboratoriju po odtisu pripravljenega zoba. Za izdelavo je potrebno nekaj dni, zaključno prilagajanje pa se izvaja v ustih pacienta med namestitvijo. To je perfektna rešitev za sanacijo večjih poškodb krone, prevelikih, da bi bile sanirane z zobno zalivko.

Kontaktni obrazec

Zemljevid