Call Us: +386 40 607987

FAQ

Zobni vsadek je nadomestek korenine manjkajočega zoba. Na vsadek lahko namestimo razne protetične nadomestke.
Brez primernega zdravljenja lahko pride do pomikanja zob v brezzobem predelu,lahko pride do večja izguba kosti.
Kandidat za zobni vsadek je vsak pacient ki je star več kot 18 let. Glede na sistemske bolezni ki vplivajo na kakovost kosti ni splošnih kontraindikacij, pri vsakem pacientu se posamezno odločamo.
Postopek vsaditve zobnega vsadka poteka pod lokalnim anestetikom in je totalno ne boleč.
Odvisno od zahtevnost posega pacienti se lahko vrnejo v službi že naslednji dan ali pa doma počivajo še 2-3 dni.
Odvisno od zahtevnosti posega, za vstavitev enega vsadka ponavadi porabimo 30 min časa.
Po vstavitvi zobnega vsadka ponavadi čakamo 3-4 meseca da se vsadek osteointergira s kostjo. Potem lahko naredimo zobno protetiko.
Izjemno dobra higiena je zelo pomembna pri zobnih vsadkih. Dvakrat dnevno z ustrezno zobno ščetko in seveda medzobni prostor očistite z medzobno ščetko ali nitko, odvisno od protetičnega nadomestka.
Vsadek lahko rečemo da ima večletno tudi doživljensko dobo. To je odvisno od posameznika kako skrbi za higieno.
Zobni vsadki so samoplačniška zdravstvena storitev v Sloveniji.
Po ekstrakciji zoba se lahko zobni vsadek takoj vstavi v isti seji, lahko je tudi potrebno počakati par mesecov da se kost obnovi na mestu kjer je bil dosedaj zob.
Zobni vsadki so varni in kakovostni nadomestek manjkajočega zoba.
Ponavadi počakamo pri otrocih da dopolnijo 18 let, potem se lahko pri njih vstavi zobni vsadek.
Prednosti zobnih vsadkov: lahko z dvema vsadkoma in mostiček zamenjamo snemljive parcijalne proteze, potem ob le enem manjkajočem zobu se izognemo brušenje zdravih zob.
Obstajajo dva različna sistema vsadkov enodelni in dvodelni zobni vsadek.
Kadar so pogoji ustrezni in je dovolj kosti se odločimo več za zobne vsadke v primerjavi z mostičkom.
Pri slabi ustni higieni lahko pride do vnetje zobnega vsadka in posledično propad kosti okoli vsadka.
Fluorizacija je pomemben preventivni postopek s katerim preprečimo nastajanje kariesa.Fluorizacijo izvajamo dvakrat letno pri otrocih.
Najboljši in najvarnejši način pobeliti zobje je s profesionalnim tretmanom v zobni ordinaciji.
Z digitalnim odtisom lahko zelo natančno odtisnemo področje v ustni votlini brez uporabe odtisnih žlic in odtisnih mas ki so ponavadi težko sprejemljivi za pacienta. Pacient lahko pogleda digitalno oblikovanje protetičnega nadomestka in se sam odloči glede na obliko zob.
Digitalni odtis naredimo v zobni ordinaciji z intraoralnim skenerjem, ki je popolnoma ne škodljiv. S pomočjo skenerja ki naredi več kot tisoč fotografij u ustni votlini, lahko pošljemo digitalni scan našemu laratorijskemu tehniku, ki digitalno oblikuje protetične izdelke.
S pomočjo intraoralnega skenerja in CB-Ct posnetka čeljusti lahko analiziramo in izbremo najboljšo pozicijo za vstavitev zobnega vsadka. Najbolj ustrezna pozicija iz protetičnega in kirurškega vidika.
Zaradi predhodne analize kosti in medsebojni čeljustnični položaj lahko kirurg vstavi zobni vsadek na najbolj optimalnem mestu.
Digitalna ortodontija lahko izvajamo s pomočjo intraoralnega skenerja s katerim naredimo digitalni ulitek zgornje in spodnje čeljusti kot tudi medčeljustnični odnos. Potem lahko s posebno programsko opremo lahko digitalno spremljamo premikov zob in tako določimo idealno pozicijo zob. Pacient lahko vse to pogleda in si predstavlja kako bo izgledal končni rezultat.
Invisalign je metoda s katero premikamo zobe s posebnimi prozornimi folijami. S pomočjo digitalne ortodontije lahko analiziramo zgornjo in spodnjo čeljust kot tudi medčeljustnični odnos in postavimo zobje v idealnem položaju. Potem s posebno računalniško opremo naredimo še prozorne folije.