Call Us: +386 40 607987
 • Namigi strokovnjakov za skrb & vzdrževanje vaših zobih vsadkov

  Zobni vsadki lahko predstavljajo trajno rešitev za nadomestitev manjkajočih ali izgubljenih zob, a za želene rezultate morate le te ustrezno vzdrževati. Čeprav vsadki, izdelani s titana kot tudi prostetska zobna krona, ki jih pokriva, niso močno izpostavljeni zobni gnilobi, so dlesni in druga ustna tkiva še vedno predložena najrazličnejšim težavam – za vzdrževanje implantatov morajo le te ostati zdrave in nevnete.

  Dejstvo je, da se zobni vsadki spojijo z vašo čeljustjo, kar pomeni, da se redko razrahljajo in poškodujejo, če le vzdržujete ustrezno ustno higieno, ki je dosežena s ščetkanjem in nitkanjem. Poglejmo si nasvete Artidentovih strokovnjakov o tem, kako ustrezno skrbeti in vzdrževati svoje zobne vsadke in preprečiti kakršne koli težave, ki so lahko posledica okužb, vnetij ali udarca.

  Naravni zobje so na čeljust pritrjeni s pomočjo periodontalnih ligamentov, ki delujejo kot blazina med zobom in čeljustjo, kar pomeni, da ne le vsrkavajo šoke, katerim so predloženi zobje, temveč prav tako omogočajo hitro gibanje zdravih zob. Na drugi strain so implantati postopoma vsajeni v čeljust in tako ne nudijo kakršne koli prožnosti in gibanja.

  V primeru, da se vaši vsadki v čeljusti razrahljajo, kar je lahko posledica okužbe ali udarca, vam le ti ne bodo služili do konca življenja, kar pomeni, da je bil vas vaš napor in vložen denar zaman. Dejstvo pomeni, da je ohranjevanje ustrezne higiene zob in dlesni nujnega pomena pri vsakem posamezniki.

  1. Ukrepajte in se izognite vnetjem

  Osredotočiti se morate na redno odstranjevanje zobnih oblog in bakterij z ustne votline, saj se boste le tako izognili resnim okužbam zob in dlesni, ki lahko pogosto povzročijo izgubo kostne gostote. To je nujnega pomena za vaše naravne zobe kot tudi za kakršne koli vsadke, ki jih morda imate. Redno ščetkanje in nitkanje je tako ključnega pomena za vzdrževanje zdravja ustne votline – tako zob, kot dlesni.

  2. Opustite navade, ki lahko vplivajo na vaše zobne vsadke

  Opustiti morate določene slabe navade, kot je šklepetanje ali praskanje z zobmi kot tudi trdo grizenje hrane, saj lahko le to negativno vpliva na vaše vsadke in vodi do dolgoročnih težav.

  3. Vzdržujte svoje splošno zdravje, saj je tako pospešeno celjenje vašega telesa

  Če niste zmožni vzdrževati svojega splošnega zdravja, lahko določena stanja, kot je diabetes in težave s srcem, upočasnijo postopek celjenja po končani izvedbi postopka zobnih vsadkov, kar predstavlja povečano tveganje za razvoj bolezni dlesen.

  4. Zobe doma ustrezno ščetkajte in nitkajte

  Za vzdrževanje ustrezne ustne higiene je priporočeno, da svoje zobe temeljito ščetkate in nitkate vsaj dvakrat dnevno. Dodatna skrb lahko pomeni čiščenje s proti-bakterijsko ustno tekočino ali uporabo elektronske zobne ščetke itd.

  5. Dogovorite se za redne zobozdravstvene preglede

  Dogovorite se o rednih pregledih pri zobozdravniku, ki naj bi se zgodili vsake tri mesece. Postopek bo pomagal pri vzdrževanju vaše ustne higiene, saj lahko zobozdravnik očisti tudi predele, ki jih vaša običajna zobna ščetka doma ne more doseči. Neredni pregledi lahko pomenijo dolgoročno izgubo kakovosti vsadkov.

  Zobni vsadki lahko predstavljajo močno in dolgoročno rešitev za nadomestitev manjkajočih zob, a to je mogoče le v primeru, da ohranjate ustrezno higieno svoje zobne votline. Artident bo z veseljem pomagal pri skrbi za vaš nasmeh kot tudi nasmehe vaših ljubljenih oseb. Stopite v stik z našimi strokovnjaki pri Artidentu ter se dogovorite o obisku in razpravljanju o zobnih vsadkih!